woensdag 16 september 2015

VIJGEN COBBLER MET BALSCAMICO-CRÈME



Get this recipe in English @SeasoningStories.

Er liggen weer verse vijgen in de winkel! Grijp je kans zodra je ze ziet, want het vijgenseizoen is erg kort: van half augustus tot eind september. Ik heb dit weekend een krokante vijgencobbler gebakken met balsamicocrème. Tijdens de voorbereidingen werd het steeds donkerder buiten. En net als dat de eerste keer weer een jas aan naar buiten en de eerste keer weer sloffen aan binnen gekoesterde herfstmomenten zijn, zo is ook de eerste keer overdag binnen het licht aandoen altijd een klein feestje. Op het moment dat de cobbler uit de oven kwam, viel de regen met bakken uit de hemel. Een slecht moment om goed belichte foto’s te schieten helaas. Maar de glanzende vijgen maakten veel goed. Samen met de balsamicocrème en de honing werden de vijgen voor zover dat nog mogelijk was nóg zoeter. Dus daar zaten we met z’n twee de herfst te vieren: onder het licht van de keukentafel met een stuk vijgencobbler en een kop koffie. De herfst mag voor mij eeuwig duren!



De vijg is een vrucht die tot een paar jaar geleden vooral gedroogd en gekonfijt in de winkel lag. Tegenwoordig zijn ze in de nazomer en vroege herfst een paar werken vers verkrijgbaar met alle gevolgen van dien: vijgenjam, vijgencobbler, vijgen uit de oven, hartige vijgentaartjes, noem maar op. Gedroogde vijgen kun je goed gebruiken als bindmiddel bij zelfgemaakte muesli repen en zijn lekker als zoet en vezelrijk tussendoortje. De vijg is één van de oudste vruchten ter wereld. De eerste boeren in de Jordaan Vallei verbouwden al vijgen na de landbouwrevolutie van de nieuwe steentijd tijdens de prehistorie. Op basis van fossielonderzoek is het zeer waarschijnlijk dat de vijg duizend jaar eerder werd verbouwd dan hedendaagse graansoorten als tarwe en rogge. Alleen het eten van een vijg kun je dus al beschouwen als een serieuze historische sensatie. 



Dat de vijg tot de verbeelding spreekt, blijkt ook uit alle religieuze verwijzingen in de Bijbel, de Koran en de Griekse mythologie. In het boek Deuteronomium is de vijg één van de zeven graan- en fruitsoorten die symbool staan voor de vruchtbaarheid van het land Kanaän: tarwe, gerst, druiven (wijn), vijgen, granaatappels, olijven (olie) en dadels (honing). Die zeven soorten zijn niet zomaar gekozen, ze volgen elkaar op in oogsttijd, zodat er elke maand voedsel is. De Koran beschrijft de vijg als een vrucht die direct uit de hemel moet zijn neergedaald. In de Griekse mythologie verleiden rijpende vijgen een kraai waardoor de kraai de opdracht die Apollo hem gaf, helemaal vergeet. Apollo is daar zo boos over dat hij de kraai de hemel in smijt. Vanaf dat moment vormt de kraai het sterrenstelsel van de Raaf (Corvus). Toen ik de vijgencobbler uit de oven haalde, snapte ik die kraai opeens volkomen!




Recept Vijgen Cobbler met balsamico-crème

Ingrediënten:
Voor de cobbler:
200 gr bloem
150 gr amandelen
220 gr koude boter in stukjes
snuf zout
600 gr verse vijgen in vieren
2-5 el vloeibare honing

Voor de balsamico-crème:
4 el Griekse yoghurt
2 tl balsamico azijn

1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier of vet een rechthoekige ovenschaal in. 

2. Hak de amandelen in de keukenmachine tot gruis. Meng met de bloem en het zout. Voeg de koude boter toe en meng tot een kruimeldeeg. Overwerk het deeg niet, dan wordt de boter zacht en is het kruimel-effect weg. 

3. Verdeel driekwart van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm. Verdeel de vijgen over het deeg. Besprenkel de vijgen met de honing. Strooi de rest van het kruimeldeeg over de vijgen. Bak in de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.

4. Meng de yoghurt met de balsamico azijn. Serveer de vijgencobbler met twee eetlepels balsamico-crème en een sterke kop koffie. Je zou een deel van de bloem nog kunnen vervangen door havermoutvlokken. Officieel wordt de cobbler zelfs een crumble als je de bovenlaag met havermout maakt. Maar voor mij gaat de verantwoorde havermout niet zo goed samen met de overdaad van de vijg.