vrijdag 8 januari 2016

POMPOENCAKE MET SINAASAPPELGet this recipe in English @ Seasoning Stories.


Pompoen. De eerste die je oogst is als een grote oranje bol goud. De laatste die nog in je voorraadkast ligt, voelt als een blok goud aan je been. Want pompoensoep heb je nu wel genoeg gehad. En geroosterde pompoen komt je ook de neus uit. Wat te doen? Toen dacht ik: waarom maak ik er geen cake van? En dan eentje die in de verste verte niets met Halloween te maken heeft. De Allerhande bood uitkomst. Een frisse cake voor een fris gemoed. Sinaasappel met pompoen. En oranje plus oranje is ineens weer goud!

De vorige keer schreef ik over de eenvoud van januari. Nu blijkt het moeilijker dan je denkt om pompoen eenvoudig te houden, omdat hij van oudsher in verband gebracht wordt met het bovennatuurlijke en spirituele. Zowel folklore als populaire cultuur koppelt de pompoen vaak aan magie en toverkunst: heksen toveren mensen om tot pompoen, pompoenen worden gebruikt (tijdens Halloween) om boze geesten af te weren, de goede fee in Assepoester tovert een pompoen om tot koets, in de tovenaarswereld van Harry Potter is pompoensap een geliefd drankje en Jack Pumpkinhead uit het Land van Oz is een vogelverschrikker met een pompoen als hoofd die tot leven wordt gewekt. Ondanks al die geschiedenis heb ik toch geprobeerd het simpel te houden. En aards. Als er magie in deze cake zit, dan is het de sinaasappel die je humeur een oppepper geeft. Goed idee om deze cake over een week nog een keer te bakken. Dan gaat Blue Monday zonder problemen aan je voorbij.

Recept Pompoencake met Sinaasappel

Ingrediënten:
Een halve pompoen, geroosterd (ca. 500 gr)
sap en rasp van 1 sinaasappel
100 gr zachte boter
1 tl koek- en specerijenmix
snuf zout
100 gr suiker
2 eieren
125 ml yoghurt
300 gr speltmeel, gezeefd
2 tl bakpoeder

1. Verwarm de oven op 220C. Snijd de pompoen doormidden met een broodmes. Wikkel één helft in vershoudfolie en bewaar die voor het volgende recept met pompoen (want hé, ik heb ook nog een helft over). Verwijder van de andere helft de pitten en zaadlijsten en leg met de bolle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 30 min. in het midden van de oven of tot de schil zacht is. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.

2. Pureer de pompoen in de keukenmachine. Schep de helft van de puree in een bakje en zet opzij.

3. Voeg de boter, suiker, rasp van de sinaasappel, zout en specerijenmix toe aan de puree in de keukenmachine en mix tot een glad beslag. Voeg één voor één de eieren toe en daarna de yoghurt. 

4. Schenk het beslag in een grote mengkom. Roer het speltmeel en bakpoeder erdoor tot een luchtig beslag. Schep daarna de resterende pompoenpuree erdoor.

5. Bekleed en cakevorm met bakpapier en doe het beslag in de cakevorm. Bak 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven of tot een satéprikker er schoon uitkomt. 

6. Laat afkoelen op een rooster en schenk het sinaasappelsap eroverheen. Prik hiervoor eventueel gaatjes in de cake. Maar als je cake een scheur heeft aan de bovenkant (iets dat eigenlijk niet 'mag', omdat 'ie dan te snel is gerezen) kun je die ook gebruiken om het sap in te gieten).