dinsdag 1 maart 2016

GOEDGEVULDE GROENTESOEP



Sinds kort hebben we een nieuwe pannenset. Daar moest en zou van mij nog een extra grote pan bijkomen. Zo eentje waarin je soep kunt koken voor je hele buurt. Omdat ik zo vaak soep kook voor de hele buurt? Nee. Maar omdat het idee dat je tien liter soep kunt maken voor het geval je familie besluit met z'n allen langs te komen mij heel erg vrolijk maakt. Maar wanneer komt het nou voor dat je familie spontaan besluit met z'n allen soep te komen eten? Nooit. Dus daarom heb ik ze vorige week maar uitgenodigd voor soep, film en broodjes. En zo sla je dan twee vliegen in één klap: je huis vol met lieve mensen en een argument waarom je nou perse die pan moest hebben.

Sinds de mens rechtop loopt eet hij soep. Soep is dus behoorlijk oud. Er bestaan twee verschillende soepfamilies: gebonden en niet-gebonden soepen. Bouillon en consommé zijn niet-gebonden. De familie van gebonden soepen is een stuk groter. Zo heb je gepureerde groentesoepen gebonden met zetmeel (purées), gepureerde zeevruchtsoepen gebonden met room (bisques), crèmesoepen gebonden met béchamel saus, soepen die gebonden zijn met ei, boter én room (veloutés) en soepen die gebonden zijn met rijst, linzen, bloem of andere groenten en die vaak ook door kunnen gaan als stoofpot. In Europa eten we soep vooral als lunchgerecht, voor- of hoofdgerecht. In Azië is soep ook een nagerecht. Zo eten ze in Vietnam chè, een dessertsoep van kokosmelk, suiker, bonen en fruit. Ginataan is een Filipijnse dessertsoep van kokosmelk, fruit en tapioca parels, eventueel nog aangevuld met zoete mais en rijst. In Japan kan miso soep de hele dag door met stokjes (ohashi) gegeten worden: als ontbijt, als lunch, als snack of als avondeten. De Chinezen hebben een heel scala aan dessertsoepen, zoals sojabonenpudding, tofupudding en zwarte sesamsoep onder de noemer tong sui.




Mijn groentesoep is een niet-gebonden soep. Hij zit barstensvol verse groente. De truc is om hem niet te lang te koken, zodat de kleingesneden groenten beetgaar zijn. Hoeft de soep voor jou niet perse vegetarisch te zijn, dan kun je bij stap 1 een stuk runderschenkel toevoegen en bij stap 3 kleine gehaktballetjes. De runderschenkel haal je eruit vlak voor stap 3, gaar vlees van de schenkel kun je eventueel weer terugdoen in de pan. 

Goedgevulde Groentesoep
Genoeg voor 10

Ingrediënten
3,5 L kokend water
4 blokjes groentebouillon
2 laurierblaadjes
4 uien, gesnipperd
1 knolselderij in kleine blokjes
2 preien in dunne halve ringen
10 bospenen of 3 winterpenen in kleine blokjes
1 bos bleekselderij in dunne halve maantjes, het blad voor in de bouillon
zout en peper naar smaak

1. Neem de grootste pan die je hebt en breng het water met de bouillonblokjes, de laurierblaadjes, de uien en het blad van de selderij aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min trekken. 

2. Snijd alle groenten in de gewenste grootte.

3. Voeg alle groenten toe aan de bouillon. Breng de soep weer aan de kook en laat 5-8 minuten koken. Proef en voeg eventueel zout en peper toe. 

Serveer de soep heet met afgebakken stokbrood of zoals wij deden met Cubanos. Maak je de soep een dag van tevoren, laat hem dan niet langer dan 5 minuten koken en zet hem daarna op een koele plek. De volgende dag is de soep nog lekkerder.