woensdag 6 april 2016

VAARWEL WINTER FRUITSALADE MET PEER & KIWI





Na afgelopen weekend moet de winter zich definitief gewonnen geven. Misschien dat hij het komende maand nog één keer probeert met harde wind of een koude nacht, maar daar word ik echt niet meer bang van. De lente breekt door! Dat betekent dat we afscheid nemen van wintergroente en -fruit als rode kool, pastinaak, pompoen, mandarijn, peer en kiwi. Daarom vandaag een Vaarwel Winter Fruitsalade, na de Vaarwel Zomer Ontbijttaart van vorig jaar. 




Over de bijzondere plaats van de peer in de Vainakh mythologie en de vorstencultus aan het Franse hof kun je meer lezen in de blogpost over Havermout Pannenkoekjes met Stoofperen Compote

Dan de kiwi. What's in a name? De kiwi heet pas kiwi sinds 1962. Daarvoor heette het fruit melonette (kleine meloen) en weer daarvoor Chinese kruisbes. De kiwi komt oorspronkelijk uit China. Mary Isabel Fraser een Nieuw-Zeelandse pedagoge en directrice van Wanganui Girls' College reisde van 1903 tot 1904 een jaar lang met haar zus door Australië, Japan en China om missiescholen te bezoeken. In Ichang in China verzamelde ze de zaadjes van de kiwi's die ze daar at (is kiwi hier het juiste woord? Helaas spreek ik geen Mandarijn...) Weer thuis in Wanganui gaf ze de zaadjes aan kweker Alexander Allison. Allison kweekte de eerste Nieuw-Zeelandse kiwi en noemde hem Chinese kruisbes, vanwege de kleur van het vruchtvlees en de smaak (zuur!).

Mary Isabel Fraser, zittend, 4e van rechts in het zwart, samen met andere medewerkers van Iona College, Havelock North.

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Nieuw-Zeeland de afzetmarkt van de Chinese kruisbes graag uitbreiden naar Amerika. Maar tijdens de Koude Oorlog verkocht je in de Verenigde Staten liever geen producten die op wat voor manier dan ook in verband konden worden gebracht met het communisme en daarom verkochten ze de kiwi als melonette, meloentje. Ondanks de aangepaste naam vonden de Nieuw-Zeelanders de verkoop tegenvallen en als je een naam één keer kunt veranderen, dan kan je het ook twee keer doen. Dus bedachten ze, met een dubbele agenda, de naam kiwi, naar de kiwi vogel, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Niet alleen hoopten ze zo de verkoop van het fruit op te krikken, ze hoopten ook dat het fruit het imago van Nieuw-Zeeland als toeristische bestemming zou verbeteren. Kiwi is nog niet eens zo heel gek gekozen: de harige bruine vrucht heeft wel wat weg van de kleine, bruine vogel. Met een beetje inbeeldingsvermogen is de kiwi vogel een kiwi vrucht met een kop en twee poten.





Vaarwel Winter Fruitsalade met Peer & Kiwi
2 pers.

Ingrediënten:
2 rijpe handperen, gewassen
2 rijpe kiwi's
1 banaan
2 tl kokosrasp
1 cm verse gember, geraspt
sap van halve citroen

1. Maak een waaier van de peer: snijd de peer met een scherp mes in dunne plakjes, maar snijd de plakjes niet af. Laat ze bij het steeltje aan de peer zitten, zodat je de peer kunt uitwaaieren. 

2. Schil de kiwi en snijd diagonaal in plakjes. Verwijder de bananenschil en snijd ook de banaan in plakjes. 

3. Leg alle fruit op een schaaltje of bord, door elkaar of soort bij soort en bestrooi met kokos, gember en citroensap.