donderdag 12 mei 2016

2 x RABARBER VOOR PINKSTEREN





Het is komend weekend Pinksteren en dan is de kleur rood. Daarom heb ik twee rabarberrecepten bedacht waar je alle kanten mee op kunt, dus voor ieder wat wils: rabarbercompôte en rabarbercrumble. 

Rabarber werd in eerste instantie gebruikt als geneesmiddel: van de wortels kan een laxeermiddel worden gemaakt. Dit gebruik staat beschreven in het medicinale planten- en kruidenboek van Shennong Ben Cao Jing, toegeschreven aan de mythische Chinese heerser Shennong die leefde rond 2800 voor Christus. Het boek zelf stamt uit de periode 200-250 na Christus en is dus een product van eeuwenlange mondelinge overdracht. Rabarber kwam via verschillende routes naar Europa. In de 14e eeuw via de toen Perzische stad Aleppo en de Griekse stad Smyrna (nu de Turkse stad Izmir) waardoor het 'Turkse rabarber' genoemd werd. Later in de middeleeuwen via Rusland waardoor de naam veranderde in 'Russische rabarber'. De naam rabarber komt van de Skytische naam voor de rivier de Wolga: Rhā. Rabarber groeide ten tijden van de Skythen, een Iraans nomadisch ruitervolk (7e-4e eeuw voor Christus) aan de oevers van de Wolga en zo raakten de naam van de rivier en die van de plant met elkaar verweven. De Grieken die alles wat zich buiten de grenzen van het Griekse rijk bevond maar barbaars vonden, voegden daar barbarum aan toe: rhabarbarum, rabarber. Rond 1600 ontdekte de hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, John Gerard, dat de rabarberstengels eetbaar zijn. Pas aan het eind van de 18e eeuw werd dit bekend bij het gewone volk, maar dat had misschien ook te maken dat suiker vanaf dat moment beschikbaar was, zodat je er lekkere compote van kon maken. Daarvoor kon je alleen de pure, zure smaak proeven en daar wordt niet iedereen ontzettend gelukkig van.





Rabarbercompote met Chiapudding
2 porties

Ingrediënten rabarbercompote:
300 gr rabarber, gewassen en in stukken
snuf zout
paar el honing of suiker naar smaak
bodempje water

Ingrediënten chiapudding:
30 gr chiazaad
240 ml melk
merg van 1 vanillestokje

1. Maak de chiapudding de avond van tevoren: meng chiazaad met vanillemerg en melk in een kom en roer door elkaar. Blijf roeren tot het mengsel enigszins bindt. Laat afgedekt in de koelkast de hele nacht verder opstijven. 

Voor een mooie presentatie schenk je het chia-melk mengsel voordat je het in de koelkast zet alvast in de kommen of glazen waarin je de pudding wil serveren. Houd daarbij rekening met het toevoegen van de compote, dus niet het hele glas volschenken. 

2. Maak de rabarbercompote (kan ook de avond van tevoren): meng rabarber met zout en honing of suiker in steelpan en voeg een bodempje water toe. Breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 20 min. stoven met deksel op de pan. Roer door. 

Serveer de rabarbercompote bovenop de chiapudding en versier met wat bijenpollen. 

De rabarbercompote is overigens behoorlijk veelzijdig: je kunt hem eten als bijgerecht, combineren met ijs of custard of ander zoet lekkers als pannacotta. Dat 'zoet' is belangrijk, aangezien rabarber altijd een beetje zuur blijft. Daarom is een yoghurt-rabarber combi meestal iets te veel van het goede. Je kunt hem ook gebruiken als basis van de rabarbercrumble:




Rabarbercrumble met aardbeien
4-6 porties 

Ingrediënten:
compote van 300 gr rabarber naar bovenstaand recept 
100 gr bloem
100 gr boter
75 gr havermoutvlokken
50 gr suiker of honing
optioneel: rasp van 1 sinaasappel
verse aardbeien

1. Maak rabarbercompote van 300 gr rabarber een snuf zout, water en wat suiker. Je kunt ervoor kiezen de suiker weg te laten als je van plan bent crumble te maken, omdat in de crumble ook suiker zit en je dan dus een heerlijke zoet-zuur smaak krijgt. 

2. Verwarm de oven voor op 200C. Meng voor de crumble de bloem, havermout, boter, suiker en sinaasappelrasp.

3. Doe de compote in een ovenschaal en bedek met de crumble. Bak 20 min. in de warme oven.

Serveer met verse aardbeien en doe eens gek: slagroom! Vrolijk Pinksteren!