Get this recipe in English @SeasoningStories.
Het is voorjaarsvakantie en dus is het tijd voor nieuwe recepten! Vandaag heb ik lentemuffins gebakken met een beetje van de winter (gedroogde cranberry's) en een beetje van de zomer (zonnebloempitten). Ik heb het recept van Havermoutmuffins met dadels als uitgangspunt genomen (havermout!:-). Omdat ik geen eieren in huis had, heb ik geweekt chiazaad gebruikt als vervanger. 1 eetlepel chiazaad geweekt in 3 eetlepels water werkt net als een ei als bindmiddel. Chiazaad schijnt ook nog eens übergezond te zijn, dus wie zou dat niet in een muffin willen? Eenmaal het ei vervangen en in de plantaardige modus, dacht ik: laat ik het recept helemaal aanpassen. Dan kunnen we vanavond zorgeloos één of twee muffins wegwerken.
Zo gezegd zo gedaan. Sojamelk, chiazaad en kokosolie in plaats van koemelk, ei en boter. Aangezien het blijkbaar gezonde muffins zouden worden, heb ik er ook nog een handje zonnebloempitten en pompoenpitten doorheen gedaan en de bloem vervangen door speltmeel. De dadels bleken ook op, maar de cranberry's dus niet. De hoeveelheid suiker heb ik gehalveerd (die zou je nog kunnen vervangen door honing of ahornsiroop.
Links: geweekt chiazaad. Rechts: glimmende cranberry's in het beslag. |
Lentemuffins!
12 stuks
Ingrediënten:
50 gr havermout
125 ml sojamelk (of melk naar keuze)
3 el chiazaad 10 min. geweekt in 3 el water (of 1 losgeklopt ei)
65 gr gesmolten kokosolie
75 gr cranberry's
75 gr speltmeel
1/2 el bakpoeder
30 gr suiker of 30 ml honing
snuf zout
1. Verwarm de oven voor op 200C. Meng havermout, melk, geweekte chiazaad en gesmolten kokosolie in een kom. Meng in een andere kom cranberry's met meel, bakpoeder, suiker en snuf zout. Roer melkmengsel door meelmengsel tot een glad beslag.
2. Schep beslag in een met vormpjes beklede muffinvorm en bak 20 min. in de voorverwarmde oven tot de muffins goudbruin en gaar zijn. Laat ze iets afkoelen in de vorm en zet ze daarna op een rooster.
Gerelateerde posts:
Mini appeltaartjes
Chocolade Kerst: chocokokosballetjes
Fluoriserende cakejes