zaterdag 16 mei 2015

HEMELS ONTBIJT MET HOLLANDSE AARDBEIEN


Het is Hemelvaartweekend! Dat betekent dat ik voor de verandering eens de rust heb om aandacht aan mijn eten te besteden. Een fulltime baan heeft veel voordelen: je hoeft niet na te denken over je dagbesteding, je kunt op feestjes daadwerkelijk antwoord geven op de vraag 'wat voor werk doe je?' en je houdt voor de verandering eens wat over aan het eind van de maand. Er blijft echter weinig tijd over voor ambachtelijke creativiteit in de vorm van recepten, patronen of een moestuin. Het Hemelvaartweekend droeg dus een hoop beloftes in zich en verrassend genoeg maakt het die allemaal waar! Er is een nieuwe rok af en de onderdelen van een nieuw jasje liggen te wachten op de naaimachine. Morgen arriveert de vierkante meter moestuin voor op het balkon. En vandaag besloot ik de dag eens goed te beginnen met een hemels ontbijt van verschillende granen en Hollandse aardbeien.  


Voor speciale gelegenheden heb ik een pot gevuld met een mix van verschillende granen, noten en zaden: boekweit, quinoa, gierst, amaranth, chia en hazelnoten. Samen vormen ze een perfecte ontbijtpap en als je die versiert met seizoensfruit en besprenkelt met honing, kan je dag niet meer stuk. Het voordeel van de granenmix is de houdbaarheid: in tegenstelling tot bijvoorbeeld havermoutvlokken is dit mengsel maanden houdbaar in de voorraadkast. Eenmaal gemixt heb je er geen omkijken naar. Je hoeft de pot alleen maar tevoorschijn te halen als er wat te vieren is.Een pot feestelijke ontbijtmix
Ca. 20 porties

175 gr boekweit
175 gr quinoa
175 gr gierst
175 gr amaranth
50 gr chiazaad
150 gr hazelnoten

Mix alle ingrediƫnten en doe ze in een goed afsluitbare glazen pot of voorraadblik.

Feestelijke ontbijtpap
1 portie

5-10 el feestelijke ontbijtmix
ruim water net van de kook af
1 el citroensap
100 gr vers seizoensfruit
en naar wens:
1 el honing of ahornsiroop
50 ml water of melk
specerijen naar keuze (als je bijvoorbeeld voor appel hebt gekozen, is een beetje kaneel lekker)

1. Week de ontbijtmix een avond van tevoren in ruim water dat net van de kook af is en 1 el citroensap. Spoel de mix de volgende ochtend goed af door een fijne zeef. Doe de mix in een pan en warm op met water of melk naar keuze.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de granen niet te weken. Houd dan op de ochtend zelf rekening met een kooktijd van minimaal 20 minuten en pas op dat de granen niet droogkoken: tijdens het koken nemen ze het water op.

2. Serveer de ontbijtpap met vers seizoensfruit en besprenkel met honing of ahornsiroop. Als het buiten koud is kun je jezelf extra verwarmen door de pap te bestrooien met wat gemberpoeder.

Gerelateerde posts:
Pompoen in de hoofdrol : amaranthpap
Proeverij : havermout-lijnzaadpap