Heel Holland Bakt is alweer vier afleveringen op weg en de bakkers maken de lekkerste dingen op hun weg naar eeuwige roem. Het thema van afgelopen zondag was Brood en de eerste opdracht een signatuur suikerbrood. Heel toevallig dat ik net de dag daarvoor zelf een suikerbrood had gebakken met dadels en kaneel. Mijn brood leek het meest op het brood van Sarena, gevormd als een traditioneel opgerold kaneelbrood (cinnamon rolls).
Kaneel is bij uitstek een smaak die bij de herfst past, maar in vroeger tijden was kaneel zo duur dat het alleen bij hoge uitzondering gebruikt werd. Iets wat je je nu maar moeilijk kunt voorstellen als je je deeglap bestrooit met kaneelpoeder. Kaneel was zo'n waardevol specerij dat het rendabel was voor de VOC om de Portugezen in de 17e eeuw te verjagen uit Sri Lanka zodat zij het monopolie op kaneel konden veroveren. Volgens de VOC was de Sri Lankaanse kaneel namelijk de beste van de hele Oriënt en als ze met hun boten op weg waren naar Sri Lanka konden ze de kaneel al mijlen eerder ruiken, dan dat ze land konden zien.
Kaneel is onderverdeeld in vier soorten: cassia kaneel, of Chinese kaneel. Dit is de bekendste, meest gebruikte kaneel. Indonesische kaneel is goedkoper dan cassia kaneel, maar is ook minder sterk en bevat meer coumarine (een stof die in grote hoeveelheden niet goed is voor je lever en nieren). Vietnamese kaneel heeft de sterkste smaak, is het duurst, maar bevat ook de meeste coumarine. En dan heb je nog de Sri Lankaanse kaneel. Deze kaneel wordt gezien als de 'echte' en beste kaneel.
Dit suikerbrood met dadels en kaneel is niet moeilijk om te maken. Waar je wel op moet letten is dat je lang genoeg kneed. Als je daarvoor te weinig spierkracht hebt, kun je het ook kneden met een mixer met deeghaken: geen centje pijn! Door de rolletjes ziet dit brood er superfeestelijk uit en kun je het goed gebruiken voor een zondagse brunch met familie of als koffiebroodje als er vrienden op bezoek komen. Maar als ontbijt kan het natuurlijk ook prima! Het is leuk om de rolletjes in de breedte doormidden te snijden, dan zie je de dadel en kaneel swirl extra goed. Het recept van Sarena's suikerbrood met sinaasappel vind je HIER. Maartjes recept voor traditioneel Friese sûkerbôle vind je HIER. Vanavond staat Franse patisserie op het programma: religieuses en vanille batons. Ben benieuwd!
Recept Suikerbrood met dadels & kaneel
Ingrediënten
Voor het deeg:
400 gr bloem
40 gr suiker
flinke snuf zout
70 gr zachte boter
2 tl kaneel
7 gr gedroogde gist
200 ml warme melk
1el suiker
Voor de vulling:
200 gr dadels in kleine stukjes
100 ml water
5 el vloeibare honing
2 tl kaneel
snuf kardemom
snuf kruidnagelpoeder
snuf zout
1. Maak het deeg: meng in een kleine kom de melk, gist en 1 el suiker en laat 10 minuten staan op een warme, tochtvrije plek. Het gistmengsel moet dan schuimen en in omvang verdubbeld zijn. Zo nee, dan is je gist dood en moet je opnieuw beginnen.
2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout en kaneel. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en schenk het gistmengsel en de boter erbij. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Kneed daarna minimaal 15 minuten tot een elastisch deeg. (Om te controleren of het deeg klaar is, neem je een klein stukje deeg en trekt dat zachtjes uit elkaar. Als het deeg scheurt is het nog niet genoeg gekneed. Blijft het deeg heel en kun je er bijna doorheen kijken, dan is het klaar - met dank aan Robert van Beckhoven). Leg het deeg in een ingevette kom op een warme, tochtvrije plek en laat minimaal 1 uur rijzen.
3. Maak ondertussen de vulling: doe alle ingrediënten voor de vulling in een steelpannetje en verwarm al roerend op laag vuur. Roer tot de dadels zacht worden en het geheel een zachte pasta wordt. Als het geheel te droog wordt, kun je wat water toevoegen. Verwarm de oven voor op 220 graden.
4. Haal het gerezen deeg uit de kom en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van circa 20 x 40 cm. Bestrijk de hele lap deeg zo gelijk mogelijk met de vulling. Rol de lap op vanaf de lange kant, zodat je een lange cilinder van deeg krijgt. Snijd deze cilinder in plakjes van 4 cm. Als het goed is heb je nu 10 rolletjes deeg. Vet een bakvorm van circa 20 cm diameter in (ik gebruikte een quichevorm) en verdeel de rolletjes over de vorm. De rolletjes hoeven nog niet de hele vorm te bedekken. Laat de rolletjes nog 15 minuten rijzen: nu zouden ze wel de hele vorm moeten bedekken. Bestrijk ze met een los geklopt ei of met wat melk en bak het brood in circa 15 minuten gaar en goudbruin. Je kunt het ei of de melk ook weglaten en het brood na het bakken bestrijken met vloeibare honing. Lekker met geroosterde hazelnoten en ongezouten boter.