woensdag 25 mei 2016

CARAMELS D'ISIGNY / KARAMEL & TOFFEES UIT ISIGNY
De toffees en karamel op onze kraam 18 en 19 juni zijn individueel verpakte snoepjes, allemaal met een andere smaak. Denk aan honing (miel), koffie (café), noten (noisette), vanille (vanille), chocola (chocolat), calvados (calvados), zwarte bes (cassis), aardbei (fraise), pruim (mirabelle) en natuurlijk de onbetwiste topper: gezouten boter (beurre sale). Neem van mij aan: als je die eenmaal geproefd hebt wil je niets anders meer. 

De toffees en karamels zijn allemaal gemaakt van exclusief lokaal geproduceerde suiker, zuivel en zout uit de regio Isigny in Calvados. Dat betekent dat de zuivel de AOP status heeft en het zout IGP geproduceerd is. 

We verkopen de snoepjes per 100gr dus het is een feest van verrassing welke smaken er allemaal in jouw zakje zitten (en als je het heel lief vraagt willen we best zorgen dat je lievelingssmaak er sowieso tussen zit). 

En voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van karamel: 

De allerlekkerste toffee en karamel komt uit Isigny in Calvados. Hun geheim volgens de kenners? Ze hebben de lekkerste boter en melk! Maar wat is karamel precies? Volgens de culinaire encyclopedie Larousse Gastronomique is het een vierkant snoepje dat bestaat uit een mengsel van suiker, gekookte glucosestroop, zuivel (verse melkpoeder, boter of room), plantaardige olie en eventueel een smaakje. Je hebt harde of zachte karamel, toffee, hop en fudge en al die soorten worden op een andere manier gemaakt, bijvoorbeeld door korter of langer te koken, wel of geen vierkant eindresultaat of door een andere smaak toe te voegen. Karamel is één van de eerste snoepjes op basis van suiker en is daardoor wereldwijd bekend. De Arabieren waren de eersten die karamel maakten. Ze verwerkten suikerriet siroop en ontdekten dat als je wat room toevoegt er een zachte, zoete massa ontstaat die je als het genoeg is afgekoeld in stukjes kunt snijden. De naam karamel komt dan ook van het Latijnse woord voor suikerriet: cannamella. De beroemde Isigny karamel ontstond in 1932 toen André Galliot ontdekte hoe je de perfecte karamel kon maken. Een typisch 'smelt in je mond, niet in je hand'-verhaal. Een tip van de karamelmakers uit Isigny is dan ook: niet meteen op de karamel gaan bijten, dat is niet goed voor je tanden, eerst even op sabbelen en dan smelt het vanzelf.